Το μάθημα αυτό αποτελεί μια εισαγωγή στην Πληροφορική. Περιλαμβάνει μια σειρά από κεφάλαια που εισάγουν τον σπουδαστή στο αντικείμενο, μέσω μιας ιστορικής αναδρομής, της περιγραφής των διαφόρων γενεών, των αριθμητικών συστημάτων και ιδίως του δυαδικού, και της λογικής μέσω της Άλγεβρας Boole. Στη συνέχεια γίνεται μια προσπάθεια να εξηγηθεί ο τρόπος λειτουργίας του υπολογιστή με μια αναλυτική αναφορά στο υλικό και τα κυριώτερα τμήματά του, όπως την κεντρική και την περιφερειακή μνήμη, την κεντρική μονάδα επεξεργασίας, το BIOS, τις θύρες επικοινωνίας, τις μονάδες εισόδου και εξόδου και τις κατηγορίες υπολογιστών. Στη συνέχεια εισάγεται η έννοια του λογισμικού, όπου αναλύονται οι διαφορές των προγραμμάτων συστήματος και εφαρμογών και γίνεται μια σύγκριση των διαφόρων γλωσσών προγραμματισμού.
Κάθε μάθημα περιλαμβάνει τη θεωρία και το εργαστήριο. Στη θεωρία αφού μελετήσει ο σπουδαστής την αντίστοιχη διάλεξη, του προτείνεται να απαντήσει σε ένα κουΐζ, να λύσει ένα σταυρόλεξο και να εξασκηθεί με κάποιες ασκήσεις. Σε κάθε μάθημα υπάρχει επίσης ένα λεξικό με ορισμούς που βοηθούν τον σπουδαστή να διευκρινήσει τις διαφορές των βασικών εννοιών.
Στο εργαστήριο μπορεί να απαντήσει σε κάποιο κουΐζ ή σε μια σειρά από ερωτήσεις για εμπέδωση της ύλης, και τέλος να εξασκηθεί εφαρμόζοντας στη πράξη τις βασικές εντολές του Office.