Forum 1 (Έναρξη 24 Μαρτίου / Λήξη 9 Απριλίου)

(a) Eξ'αποστάσεως εκπαίδευση είναι κατώτερης ποιότητας ή όχι?

(a) Eξ'αποστάσεως εκπαίδευση είναι κατώτερης ποιότητας ή όχι?

από Διαγραμμένος χρήστης -
Αριθμός απαντήσεων: 0

   Αυτό που διαφοροποιεί την "εξ αποστάσεως εκπαίδευση" από τα άλλα είδη, είναι η απόσταση. Μια απόσταση που χωρίζει την διδακτική από τη μαθησιακή δραστηριότητα και δεν αφορά μόνο στο χώρο αλλά και στο χρόνο.

   Χαρακτηριστικά  στοιχεία όπως,  ο εκπαιδευτικός, ο εκπαιδευόμενος, το διδακτικό υλικό, η διδακτέα ύλη, το εκπαιδευτικό ίδρυμα που αναλαμβάνει τη διαδικασία, το διοικητικό προσωπικό που τη διεκπεραιώνει, ο σχεδιασμός του μαθήματος και του προγράμματος σπουδών, η αξιολόγηση κ.ο.κ., πιστοποιούν ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θεωρείται ισότιμη με οποιαδήποτε άλλη μορφή παροχής πληροφόρησης, κατάρτισης ή εξειδίκευσης.

   Εξ άλλου, σύμφωνα με την θεωρητική προσέγγιση του Vygotsky και την ονομαζόμενη «Ζώνη επικείμενης ανάπτυξης», η μάθηση δεν μεταφέρεται από τον δάσκαλο στο μαθητή, αλλά ανακαλύπτεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο μέσα από συγκεκριμένες πρακτικές και μεθόδους. (Lionarakis, 2003)

Επομένως, η ποιότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κρίνεται σε μεγάλο βαθμό

     - από την ποιότητα επικοινωνίας εκπαιδευτή-εκπαιδευομένου, κυρίως για καθοδήγηση,       διευκρινήσεις, αποριών αλλά και ψυχολογικής στήριξης & ενθάρρυνσης. Η επικοινωνία αυτή προυποθέτει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο καθηγητών-συμβούλων, αλλά και την διαθεσιμότητα του εκπαιδευτή.      

     - από την ποιότητα του εκπαιδευτικού υλικού το οποίο πρέπει να έχει σαφώς διατυπωμένους στόχους με συγκεκριμένες οδηγίες για την αξιοποίησή του. Η παρουσίαση της ύλης να γίνεται μέσα από μικρές και αυτοτελείς ενότητες, με τρόπο φιλικό και με χρήση κειμένου, εικόνας, ήχου.

     - από το ότι, επειδή τα μαθήματα είναι πλέον ανοικτά και ευκολότερα προσβάσιμα, επιδέχονται δημόσιο έλεγχο, κατά συνέπεια γίνονται πιο ανταγωνιστικά, κάτι που οδηγεί στην βελτίωση τους.

     - από την ευρύτερη αποδοχή και την αυξανόμενη ζήτηση λόγω των αλλαγών στο οικονομικό, τεχνολογικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο. Ισχυρό στοιχείο της, η δυνατότητα να προσφέρει «την κατάλληλη πληροφορία, στους κατάλληλους ανθρώπους, την κατάλληλη στιγμή».

  Πηγές :
     - Σημειώσεις μας
     - Διαδίκτυο :
         http://paroutsas.jmc.gr/dist_edu.htm
         http://users.uoa.gr/~dmatth/pdf/entry4.pdf
         http://paroutsas.jmc.gr/dist_edu.htm
         http://www.edc.uoc.gr/~panas/EAP/Tmimata/Nea%20paralila%20keimena/
         http://dlib.ionio.gr