Forum 1 (Έναρξη 24 Μαρτίου / Λήξη 9 Απριλίου)

Η ποιότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Η ποιότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

από Konstantina Theodorou -
Αριθμός απαντήσεων: 2

Τα οφέλη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι πολλά παραπάνω από όσα αντιλαμβανόμαστε.

Όταν η Διδασκαλία γίνεται μέσω διαδικτύου, ο εκπαιδευόμενος έχει πολλές επιλογές ως προς την μαθησιακή διαδικασία. Ένα από αυτά, είναι το γεγονός ότι μπορεί άμεσα να διερευνήσει στοιχεία και πληροφορίες που είναι αναγκαίες για το μάθημα του, μέσα από μια μεγάλη πηγή πληροφόρησης όπως είναι το διαδίκτυο. Ακόμη, έχει την ευελιξία να εντάσσει το μάθημα του βάσει του δικού του προγράμματος και όποτε εκείνος έχει την ευκαιρία να το παρακολουθήσει. Επίσης, ο εκπαιδευόμενος αποκτά την δυνατότητα να έχει περισσότερο χρόνο επεξεργασίας κάποιας ιδέας ή σκέψης, πράγμα που δεν μπορεί να κάνει στην παραδοσιακή διδασκαλία. Ωστόσο, η μέθοδος διδασκαλίας είναι μαθητοκεντρική, που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να τραβήξει το ενδιαφέρον του εκπαιδευόμενου. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, άτομα με ειδικές ανάγκες ευνοούνται άμεσα από τέτοια προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση από απόσταση.

Συνεπώς, έχοντας τόσα οφέλη από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά και την προηγμένη τεχνολογία που έχουμε σήμερα, η παραδοσιακή εκπαίδευση δεν διαφέρει σε τίποτα όσο αφορά την ποιότητα της εκπαίδευσης από την  εκπαίδευση από απόσταση.

Σε απάντηση σε Konstantina Theodorou

Re: Η ποιότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

από Διαγραμμένος χρήστης -

Σαν μέθοδο μαθητεκεντρικής διδασκαλίας στην εκπαίδευση από απόσταση θα μπορούσε να μήν είναι απόλυτα μόνον αυτή. Για παράδειγμα θα μπορούσε να υπάρχει και δασκαλοκεντρική αναλόγα την πλατφόρμα, τον χρόνο, και το μάθημα διδασκαλίας. 

Επίσης, τα άτομα με ειδικές ανάγκες εδικά επειδή χρειάζονται περισότερη προσοχή και κατανόηση, θα ήταν δύσκολο λόγω χρόνου και τεχνολογικής έστω και μικρής δυσκολίας, και μή διαδραστικότητας, να ευνοούνται άμεσα. Εξαρτάται βέβαια και από τις κατηγορίες ατόμων με ειδικές αναγκές που συνεπάγεται και την βαρύτητα της βοήθειας-προσφοράς της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Για παράδειγμα ένα άτομο με ψυχοσωματικά προβλήματα ή παραπληγικός μεγάλου βαθμού θα ήταν δύσκολο να ευνοηθεί άμεσα σε σχέση με ένα άτομο που δεν ακούει ή δεν μιλάει.

Σε απάντηση σε Διαγραμμένος χρήστης

Re: Η ποιότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

από Konstantina Theodorou -

Αναφέρομαι κυρίως σε ατομα με κινητικά προβλήματα, ωστοσο η τεχνολογία ειναι τόσο προχωρημένη που πιστεύω υπαρχει λύση για όλους όσους πραγματικά θέλουν να μορφωθουν.

Ειναι καλο να έχουμε προοδευτικές απόψεις ειδικά σε τόσο λεπτα ζητήματα!